| 1) Question: The Lander (Vikram) of Chandrayan -2 was designed to function for one lunar day, which is equivalent to about _____________ earth days (a) 07 (b) 14 (c) 21 (d) 28 Answer: 21 days |
| 2) Which one of the following is not a division in the Ministry of External Affairs, Government of India? (a) BIMSTEC (b) South Asis (c) East Asia (d) Indo-Pacific Division Answer: South Asia |
| 3) Which one of the following is not the feature of Aarogya Setu, launched (April 2020) by Government of India? (a) Risk Status of user (b) Nationwide Covid-19 statistice (c) Self-assessment test based on ICMR guidlines (d) Support for the Sanskrit Language Answer: (d) Support for the Sanskrit Language. |
| 4) The last country to ratify the Comprehensive Test Ban Treaty (CTBC) is ______________ (as of May 2020) (a) Tuvalu (b) Thiland (c) Eswatini (d) Zimbabwe Answer: Tuvalu |
| 5) The World Heath Organization (WHO) declared the novel Covi-19 a Public Heath Emergency of International concern on (a) 30 December, 2019 (b) 30 January 2020 (d) 04 February 2020 (c) 14 February 2020 Answer: 30 January 2020 |
| 6) The mission of ______ is to reduce the share of the global population that lives in extreme poverty to 3 percent by 2030. (a) World Trade Organisation (b) Group of 8 country (G-8) (c) United Nations (d) World Bank Answer: (d) World Bank |
| (7) Which one of the following is not the UN’s Sustainable Development Goals (2015)? These goals are to be achieved by 2030. (a) Life below water (b) Life on Land (c) Responsible consumption and production (d) Peace, justice and strong government organization. Answer: (d) Peace, Justice and strong government organization |
| (8) India’s National Artificial Intelligence Portal was launced in (A) February, 2020 (B) March,2020 (C) April, 2020 (D) May, 2020 Answer : (D) May, 2020 |
| (9) Match List -I with List -II and select the correct answer using the codes given below the lists: List (I) (Totle of the Book) (a) The Third Pillar: How Markets and the State leave the Community Behind (b) Poor Economics: Rethinking Poverty and the ways to end it (c) God as Political Philosopher: Buddha’s Challenge to Brahmins (d) Looking Away: Inequality, Prejudice and Indifference in New India List (II) (Author) (1) Kancha Ilaiah Shephered (2) Raghuram Rajan (3) Harsh Mander (4) Abhijit Vinayak and Banerjee and Esther Duflo Codes: (A) a – 2, b-4, c-1, d-3 (B) a -3, b-2, c-4, d-1 (C) a -1, b-2, c-3, d-4 (D) a-4, b -3, c-2 d-1 Answer: (A) a – 2, b-4, c-1, d-3 |
| 10) __________ Awards was instituted in the year 2013 and some of the winners include Bimal Kumar Chanda (2019) and Mary Kom Regional Boxing Foundation (2018) (a) Pandit Jawaharlal Nehru (b) Dr. B. R. Ambedkar (c) Sardar Patel National Unity (d) Deendayal Upadhyay Answer: (b) Dr. B.R. Ambedkar |
| 11) ‘Atal Innovation Mission’ was set up by ____________ with an objective to create and encourage an environment of innovation and entrepreneurship across shools and so on. (a) Atal Bihar Vajpayee Foundation (b) Vivekananda Foundation (c) NITI Aayog (d) Make In India Foundation Answer: (c) NITI Aayog |
| 12) North Atlantic Treaty Organization (NATO) is an alliance that consists of ______ independent members countries. (As on 2025) (a) 27 (b) 28 (c) 31 (d) 32 Answer: (d) 32 |
| 13) ___________ is a twin engine, single seater deep penetration strike aircraft of Anglo-French origin and with maximum speed of 1700 km/hr. (a) Mig -27 (b) Jaguar (c) Mig-21 (d) Su-30 MKI Answer: (b) Jaguar |
| 14) Match list -1 with list -II and select the correct answer using the codes given below the lists: List -I (The Nobel Peace Prize) (a) Nobel Peace Prize 2019 (b) Nobel Peace Prize 2018 (c) Nobel Peace Prize 2017 (d) Nobel Peace Prize 2016 List -II (Winners) 1. Juan Manuel Santos 2. Denis Mukwege and Nadia Murad 3.Abiy Ahmed Ali 4. International campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) Options (A) a -1, b-3, C-4, d-2 (B) a -3, b-2, c-4, d-1 (C) a-1, b-4, c-3, d-2 (D) a -2, b-3, c-4, d-1 Answer: (B) a -3, b-2, c-4, d-1 |
| 15) Rajatarangini gives a reliable history of (a) Gujarat (b) Punjab and Bengal (c) Kashmir (d) Maharashtra Answer: (c) Kashmir |
| 16) Which one of the following is not correct about Asian Infrastructure investment bank (AIIB) (a) Mission is to improve social and economic outcomes (b) 103 members worldwide as in September, 2020 (c) India is a member (d) Headquarter in Shanghai Answer (d) Headquarter not in Shanghai Headquarter in Beijing, China |
| 17. Which one of the following sites contains the evidence of cemetery ‘H’ cultures? (a) Kalibangan (b) Mohenjo-daro (c) Harappa (d) Chanhudaro Answer: (c) Harappa |
| 18. The structure known as the ‘Great Bath is associated with wihcih of the ancient civilizations? (a) Greek civilization (b) Egyptian civilization (c) Roman civilization (d) Indus Valley Civilization Answer: (d) Indus Valley Civilization. |
| 19. Who was Kundakunda? (a) A great sholar of Mahayana (b) A great sholar of Hinayana (c) A great scholar of Svetambara Sect (d) A great scholar of Digambara Sect Answer: (d) A great scholar of Digambara Sect |
| 20. Kamandaka Nitisara was written in the time of (a) Bindusara (b) Chandragupta -I (c) Chandragupta -II (d) Samudragupta Answer: (c) Chandragupta – II |
| 21) The Gupta Age is called the ‘Golden Age’ of Ancient India, but in which field was it not so progressive? (a) Art and architecture (b) Sculpture (c) Painting (d) Foreign trade Answer: (c) Painting |
| 22) According to Atharva Veda, Sabha and Samiti are twin daughters of (a) Prajapati (b) Rudra (c) Agni (d) Indra Answer: Prajapati |
| 23) The famous Allahabad Pilar Inscription was composed by (a) Nagasena (b) Kalidasa (c) Bhavabhuti (d) Harishena Answer: Harishena |
